Geen zomertijd in Fiji in 2022/2023

Gepubliceerd op 26 december 2022

In 2022/2023 zal Fiji geen zomertijd meer hebben. Dit is besloten door de regering van Fiji na overleg met verschillende belanghebbende partijen. De overgang naar permanente standaardtijd zal plaatsvinden op 1 december 2022.

Geen zomertijd?

Deze verandering betekent dat Fiji, in plaats van een uur vooruit te springen in de zomer, voortaan het hele jaar door op dezelfde tijd zal zijn. Vanaf 2023 zal de tijd in Fiji constant blijven op Fiji Standard Time (FST), wat twee uur voor Greenwich Mean Time (GMT) is.

De zomertijd in Fiji zal worden afgeschaft om drie hoofdredenen. Ten eerste is er in het land weinig vraag naar zomertijd, omdat de meeste mensen in Fiji hun dagen doorbrengen in de buitenlucht en minder afhankelijk zijn van kunstmatige verlichting. Ten tweede heeft de Fijische overheid berekend dat het afschaffen van zomertijd het land jaarlijks honderdduizenden Fijidollar zal besparen. Tenslotte, door de afschaffing van de zomertijd is de tijd in Fiji consistent is met die van haar belangrijkste handelspartners, zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Dit zal helpen om verwarring te voorkomen bij het plannen van internationale afspraken en het verminderen van de kosten voor bedrijven die afhankelijk zijn van precieze tijdsynchronisatie.

Dit is niet de eerste keer dat een land besluit om zomertijd af te schaffen. In 2019 werd de zomertijd in Rusland afgeschaft vanwege soortgelijke redenen als in Fiji. Het afschaffen van zomertijd in Rusland had echter ook enkele ongewenste gevolgen, zoals een toename van het aantal verkeersongelukken en het verstoren van het slaapritme van veel Russen.

Fiji Time

Fiji heeft een unieke tijdzone genaamd Fiji Time. Dit is acht uur voor Coordinated Universal Time (UTC +8), wat betekent dat het twee uur achter is op de meeste plaatsen in de Verenigde Staten en een uur voor plaatsen zoals Sydney, Australië.

Hoewel Fiji Time hetzelfde is als Western Standard Time in Australië, is het niet hetzelfde als Australian Eastern Standard Time. Dit betekent dat het in Fiji een uur eerder is dan in de oostelijke staten van Australië, zoals Queensland en New South Wales.

De tijdzone van Fiji kan voor sommige mensen verwarrend zijn, vooral als ze vanuit een andere tijdzone reizen. Het is daarom belangrijk om de tijd te controleren voordat je op reis gaat, zodat je niet te laat komt voor afspraken of vluchten.

In het algemeen is Fiji een prachtig land om te bezoeken, met zijn witte zandstranden, kristalheldere wateren en vriendelijke bevolking. De unieke tijdzone van het land is slechts een klein ongemak in vergelijking met alle schoonheid en avontuur dat het te bieden heeft