7 spannende spellen bij slecht weer

Gepubliceerd op 11 juni 2020 | Last revision 27 december 2022

Er gaat niets boven een beetje gezonde concurrentie tussen kinderen en volwassenen. Kies uit onderstaande zeven spelletjes voor binnenshuis met stopwatch en vermaak je urenlang bij slecht weer. Ze zijn zelfs een geweldige manier om je volgende verjaardagsfeestje op te fleuren, het gezin samen te brengen of gewoon om verveling na schooltijd te bestrijden met wat plezier in de huiskamer.

Tip voor je begint


Elk kind wil plezier hebben. Er zijn in feite veel leuke en boeiende spelletjes met een stopwatch die hun nieuwsgierigheid zullen boosten en hun gegiechel zal laten losbarsten. Omdat kinderen niet altijd de regels volgen die je hebt gesteld of het concept van winnen begrijpen, is het een goed idee om spelletjes en regels te kiezen die ervoor zorgen dat iedereen plezier beleeft aan de spellen met kleine beloningen voor iedereen.

1. Geef de bal door


Jonge kinderen zijn berucht om het feit dat ze alles wat voor hen ligt, vasthouden of openbreken. Het doorgeven van een pakje of ander item is misschien niet het meest voor de hand liggende. Een alternatief voor jonge kinderen is om een ​​plastic bal door te geven. Wie de bal heeft als de muziek stopt, mag de cirkel verlaten en een prijs uit een tas halen. Naarmate de cirkel kleiner wordt, stopt de muziek sneller en uiteindelijk heeft iedereen een prijs!

2. Standbeeld uitvoeren


Speel wat muziek en laat je kinderen dansen of bewegen. Als de muziek en tijd stopt, moeten ze bevriezen. Degenen die het snelst stoppen, krijgen een prijs en gaan zitten terwijl het spel verder gaat.

3. Volg de leider


Alle kinderen vinden het heerlijk om een leider te volgen. Laat je kinderen achter jou gaan staan ​​en begeef je op muziek door je huis. Het is leuker als er obstakels zijn om over, onder of rond te gaan en ook als je ze grappige acties laat doen. Kinderen kunnen om de beurt ook de leider zijn. Wanneer de tijd stopt, wint degene die het dichtst bij je staat een prijs en gaat het spel verder voor de rest.

4. Parachute spelen


Dit is een eenvoudige, goedkope en leuke activiteit waar kinderen dol op zijn. Het enige wat je nodig hebt, is een laken. Het idee van het spel is dat je de randen van het laken vasthoudt en op en neer laat zweven terwijl je kinderen er om de beurt proberen onder te rennen wanneer het omhoog zweeft, zonder dat het laken hen raakt. Leg wat ballen of knuffels in het midden onder het laken om het spel moeilijker te maken. Je kinderen moeten dan, wanneer ze eronder door rennen, een knuffel nemen. Wanneer de tijd stopt, wint diegene met de meeste knuffels een prijs en wordt het spel nadien verder gespeeld door de rest.

5. Behoed je voor de haai


Leg een deken op de grond en laat de kinderen eromheen lopen of dansen terwijl de tijd loopt. Zodra de tijd stopt schreeuw je "haai!" en iedereen moet zo snel mogelijk op het laken springen. Als haai kun je vervolgens langs de randen van het laken rennen en knabbelen (zacht kietelen) aan die kleine tenen of lichaamsdelen die zich niet op het laken bevinden. Kies dus vooral een laken dat niet groot is. Dit maakt het plezier des te groter, maar wees voorbereid op enorm veel geschreeuw! Het laatste kind op het laken kan eventueel de volgende haai worden.

6. Eet een koekje in een bepaalde vorm


Schrijf enkele willekeurige vormen op een papiertje en stop alles in een pot. Neem een galettenwafel en laat je kind een papiertje nemen uit de pot. Het is de bedoeling dat je kind al etend en tegen de tijd die vorm maakt in de wafel! Dit is zoveel lastiger dan het klinkt!

7. Houd een eetwedstrijd


Probeer binnen de tijd een appel te eten die aan een draad is opgehangen, of iets anders, zonder het gebruik van de handen. Kijk wie als meeste zijn of haar favoriete eten kan opslokken. We raden je aan om je kinderen voor dit spel oude kleren te laten aantrekken en je vloer te beveiligen met een laken, want er zal heel wat gemorst worden!

Om af te sluiten, onthoud dat het altijd goed is om meer spel-ideeën klaar te hebben om de dag door te komen en de gezichten van je kinderen te zien stralen op regenachtige dagen, vooral met zeer jonge kinderen die snel afgeleid geraken. Meestal zijn twee of drie spellen genoeg om extra punten te verdienen als ouder. Veel plezier!